De Allergrootste - Davide Morisonotto

De boekentip van deze keer is 'de Allergrootste' van Davide Morisonotto. Dit prachtige boek las ik al twee keer uit. Het is een meeslepend verhaal over Shi Yu, verteld vanaf haar zesde tot haar 46ste levensjaar.

We leren Shi Yu kennen in Kanton in 1770. Daar werkt ze als zesjarige als serveerster in het theehuis van Bai Bai, een onaardig baas die haar altijd slecht behandeld. Op een dag ontmoet ze Li Wei, een jongen die razendsnel een gevallen kom hete soep op kan vangen met zijn voet. Shi Yu wil meteen weten hoe hij dat deed. Dit is haar kennismaking met de vechtkunst. En de opmaat voor de rest van haar leven.

Yu blijkt een uitgesproken talent te zijn in de vechtkunst. Als ze ontvoerd wordt als tiener door piraten, zijn het haar vechtkunsten die haar leven redden. Op haar 19e is ze al commandant van een piratenschip. Ze ontwikkelt zich steeds verder in de vechtkunst, in de wushu van lucht en water, wat haar de titel 'De Allergrootste' oplevert, maar ook een heel gevaarlijke vijand.

Dit verhaal is gebaseerd op het echte leven van Ching Shih, de piratenkoningin die tijdens de 18e en 19e eeuw in China met een groot leger de zeeën bij China onveilig maakte.

De schrijver maakt steeds sprongen in de tijd, en dat zorgt voor een enorme dynamiek in het verhaal. Gecombineerd met meeslepende scenes, adembenemende gevechten, een sterk hoofdpersonage en kleurrijke karakters maken dat je dit dikke boek – van bijna 600 pagina's – bijna in een ruk uit wil lezen. Laat je niet tegenhouden door de eerste pagina's van het boek, waar allerlei Chinese termen uitgelegd worden. Het is handig om een idee te hebben, maar voor het verhaal maakt het niet zo veel uit of je die termen onthoudt.

De prachtige cover is gemaakt door Rébecca Dautremer, die zo goed de sfeer en het sterke karakter van Shi Yu vat in deze afbeelding.

De allergrootste’ door Davide Morisonotto is geschikt voor 12+, uitgegeven door Pelckmans. Lees ook vooral al zijn andere boeken, dat zijn ook allemaal fantastische boeken!

Wil je meer boekentips? Bekijk dan eens mijn blog. Of schrijf je in voor mijn happy news, dan krijg je de boekentips direct in je inbox.